...aneb chemický kroužek pro každého!


Obsah

Adventní kalendář trochu jinak
Barvy podzimu
Bílý kečup
Cukrové lízátko
Denaturace mléčné bílkoviny
Fluorescence aeskulinu
Fluorescence chlorofylu
Fluorescence kurkuminu
Fluorescence kvercetinu
Krvácející srdce
Lávová lampa
Online truhla
Opticky zjasňující prostředky
Pěnová koule do koupele
Tajné psaní

Fluorescence kvercetinu

Jedno z fluoreskujících barviv se nachází i v černém čaji.  Jedná se o rostlinný flavonol – kvercetin. Kromě toho se nachází i v mnoha druzích ovoce, zeleniny, listů, semen a zrn. Má hořkou příchuť a používá se i jako přísada do doplňků potravin. Co se ale stane, pokud na něj posvítíme UV světlem?

Časová náročnost:
  • příprava 5 minut, samotné provedení 3 minuty
Typ pokusu:
  • laboratorní (případně kuchyňský)
Pomůcky:
  • kádinka, lžička, sáček černého čaje, UV světlo
Chemikálie:
  • technický líh 
Postup:
  1. menší kádinku naplníme zhruba do třetiny technickým lihem
  2. poté necháme v lihu louhovat sáček s čajem (rozpouštění můžeme urychlit mícháním)  
  3. poté na roztok posvítíme UV lampou
Pozorování:
  • Po rozpuštění čaje v lihu měl roztok lehce nahnědlou barvu. Při posvícení na roztok UV světlem se barva změnila na sytě červenou.
  • V černém čaji je obsaženo fluoreskující barvivo – kvercetin. Toto barvivo je velmi špatně rozpustné ve vodě, proto jsme pro jeho rozpuštění zvolili etanol (technický líh).
Bezpečnost:
  • Technický líh je vysoce hořlavá kapalina (hořlavé jsou i její páry). Může způsobovat vážné podráždění očí.
Poznámky:
  • Čím déle necháme sáček čaje v lihu louhovat, tím koncentrovanější roztok kvercetinu získáme a tím sytější bude výsledná červená barva pod UV světlem.

(nahoru)