Každý máme rádi sladkosti, zejména děti je přímo milují. A proč si nezkusit vyrobit například takové lízátko sami doma? Jediné, co na to potřebujeme, je cukr a voda. Vyzkoušíme si totiž domácí krystalizaci na špejli.
Časová náročnost:
příprava 5 minut, samotné provedení 15 minut + několik dní
špejle namočíme ve vodě a obalíme ji v cukru, špejle necháme zaschnout
do jedné kádinky si odvážíme zhruba 200 g cukru (rozpustnost cukru činí při 90 °C cca 400 g na 100 ml vody)
ve větší kádince si ohřejme 50 ml vody na teplotu blízkou teplotě varu
následně navážený cukr rozpustíme v téměř vroucí vodě, čímž vytvoříme nasycený roztok
do roztoku můžeme přidat i potravinářské barvivo, abychom docílili vzniku barevných krystalů
poté roztokem naplníme zkumavky
do každé zkumavky opatrně vložíme připravenou špejli obalenou cukrem, abychom špejli udrželi uprostřed zkumavky, připneme na ní kolíček
roztok necháme volně krystalizovat několik dní
Pozorování:
Cukr je velmi dobře rozpustný ve vodě, jeho rozpustnost je ale závislá na teplotě vody, ve které je rozpouštěn. My jsme vytvořili nasycený roztok při zhruba 90 °C. Při pokojové teplotě je však rozpustnost cukru výrazně nižší, proto se cukr začne z roztoku vylučovat a my tak získáme roztok přesycený.
Vylučovaný cukr využije již připravených krystalizačních jader na špejli. Malé krystalky cukru na špejli se tak časem postupně zvětšují a my získáváme cukrové lízátko.
Při tomto pokusu jsme využili princip volné krystalizace.
Bezpečnost:
Je třeba dbát zvýšené opatrnosti při práci s vařičem a horkou vodou.
Poznámky:
Samotné rozpuštění cukru a následný přesun roztoku do zkumavek musí být dostatečně rychlý, aby nedošlo k předčasnému ochlazení směsi. Je dobré si do zkumavek nejprve nalít horkou vodu, tuto poté vylít a nahradit ji roztokem cukru (nedojde tak k výrazným tepelným ztrátám - roztok nevydá takové množství energie při zahřívání nádoby, ve které se nachází).