...aneb chemický kroužek pro každého!


Obsah

Adventní kalendář trochu jinak
Barvy podzimu
Bílý kečup
Cukrové lízátko
Denaturace mléčné bílkoviny
Fluorescence aeskulinu
Fluorescence chlorofylu
Fluorescence kurkuminu
Fluorescence kvercetinu
Krvácející srdce
Lávová lampa
Online truhla
Opticky zjasňující prostředky
Pěnová koule do koupele
Tajné psaní

Cukrové lízátko

Každý máme rádi sladkosti, zejména děti je přímo milují. A proč si nezkusit vyrobit například takové lízátko sami doma? Jediné, co na to potřebujeme, je cukr a voda. Vyzkoušíme si totiž domácí krystalizaci na špejli.

Časová náročnost:
  • příprava 5 minut, samotné provedení 15 minut + několik dní 
Typ pokusu:
  • laboratorní (případně kuchyňský)
Pomůcky:
  • zkumavky, držák na zkumavky, špejle, kolíčky, kádinky, váhy, odměrný válec, lžička, vařič, filtrační nálevka
Chemikálie:
  • voda, cukr, potravinářské barvivo
Postup:
  1. špejle namočíme ve vodě a obalíme ji v cukru, špejle necháme zaschnout
  2. do jedné kádinky si odvážíme zhruba 200 g cukru (rozpustnost cukru činí při 90 °C cca 400 g na 100 ml vody)
  3. ve větší kádince si ohřejme 50 ml vody na teplotu blízkou teplotě varu
  4. následně navážený cukr rozpustíme v téměř vroucí vodě, čímž vytvoříme nasycený roztok
  5. do roztoku můžeme přidat i potravinářské barvivo, abychom docílili vzniku barevných krystalů
  6. poté roztokem naplníme zkumavky
  7. do každé zkumavky opatrně vložíme připravenou špejli obalenou cukrem, abychom špejli udrželi uprostřed zkumavky, připneme na ní kolíček
  8. roztok necháme volně krystalizovat několik dní 
Pozorování:
  • Cukr je velmi dobře rozpustný ve vodě, jeho rozpustnost je ale závislá na teplotě vody, ve které je rozpouštěn. My jsme vytvořili nasycený roztok při zhruba 90 °C. Při pokojové teplotě je však rozpustnost cukru výrazně nižší, proto se cukr začne z roztoku vylučovat a my tak získáme roztok přesycený.  
  • Vylučovaný cukr využije již připravených krystalizačních jader na špejli. Malé krystalky cukru na špejli se tak časem postupně zvětšují a my získáváme cukrové lízátko.
  • Při tomto pokusu jsme využili princip volné krystalizace.
Bezpečnost:
  • Je třeba dbát zvýšené opatrnosti při práci s vařičem a horkou vodou.
Poznámky:
  • Samotné rozpuštění cukru a následný přesun roztoku do zkumavek musí být dostatečně rychlý, aby nedošlo k předčasnému ochlazení směsi. Je dobré si do zkumavek nejprve nalít horkou vodu, tuto poté vylít a nahradit ji roztokem cukru (nedojde tak k výrazným tepelným ztrátám - roztok nevydá takové množství energie při zahřívání nádoby, ve které se nachází).

(nahoru)