Kečup je druh husté červené rajčatové omáčky, ve které kromě rajčat (případně rajčatové protlaku) najdeme i cibuli, ocet, cukr a různá koření. Červenou barvu kečupu propůjčují právě rajčata, ze kterých se vyrábí. V rajčatech je přítomné červené barvivo lykopen, které se společně například z karotenem řadí mezi karotenoidy.
Časová náročnost:
příprava 3 minuty, samotné provedení 5 minut
Typ pokusu:
laboratorní (případně kuchyňský)
Pomůcky:
vysoká úzká kádinka/skleněný válec, špejle
Chemikálie:
voda, kečup, Savo
Postup:
kádinku ze třetiny naplníme kečupem (lze použít i menší množství)
kečup následně zředíme stejným množstvím vody a důkladně směs promícháme
poté k naředěnému kečupu opatrně přilejeme pár mililitrů Sava a směs opět promícháme
Pozorování:
Původní barva roztoku kečupu je sytě červená. Po přidání Sava se roztok postupně odbarvuje a po chvíli je zcela bílý.
Součástí rajčat (a tedy i kečupu) jsou červená barviva lykopen a betakaroten. Jedná se o vysoce nenasycené uhlovodíky, které mají poměrně dlouhé řetězce konjugovaných dvojných vazeb.
Savo naopak obsahuje chlornan sodný, jehož rozkladem se uvolňuje plynný chlór. Plynný chlor nejen že nepříjemně zapáchá, ale je i velmi agresivní a rychle reaguje s červenými barvivy. Dochází k nasycení dvojných vazeb (tento proces se nazývá adice), čímž se mění některé vlastnosti molekul barviv, mj. tak ztrácí svoji červenou barvu.
Bezpečnost:
Savo je silná žíravina a zdraví škodlivá látka, proto je při práci se Savem třeba používat ochranný oděv, zejména rukavice a brýle.
Poznámky:
Pokus lze provést i v menším množství například ve zkumavce.