...aneb chemický kroužek pro každého!


Obsah

Adventní kalendář trochu jinak
Barvy podzimu
Bílý kečup
Cukrové lízátko
Denaturace mléčné bílkoviny
Fluorescence aeskulinu
Fluorescence chlorofylu
Fluorescence kurkuminu
Fluorescence kvercetinu
Krvácející srdce
Lávová lampa
Online truhla
Opticky zjasňující prostředky
Pěnová koule do koupele
Tajné psaní

Bílý kečup

Kečup je druh husté červené rajčatové omáčky, ve které kromě rajčat (případně rajčatové protlaku) najdeme i cibuli, ocet, cukr a různá koření. Červenou barvu kečupu propůjčují právě rajčata, ze kterých se vyrábí. V rajčatech je přítomné červené barvivo lykopen, které se společně například z karotenem řadí mezi karotenoidy.

Časová náročnost:
  • příprava 3 minuty, samotné provedení 5 minut
Typ pokusu:
  • laboratorní (případně kuchyňský)
Pomůcky:
  • vysoká úzká kádinka/skleněný válec, špejle
Chemikálie:
  • voda, kečup, Savo
Postup:
  1. kádinku ze třetiny naplníme kečupem (lze použít i menší množství)
  2. kečup následně zředíme stejným množstvím vody a důkladně směs promícháme
  3. poté k naředěnému kečupu opatrně přilejeme pár mililitrů Sava a směs opět promícháme
Pozorování:
  • Původní barva roztoku kečupu je sytě červená. Po přidání Sava se roztok postupně odbarvuje a po chvíli je zcela bílý.
  • Součástí rajčat (a tedy i kečupu) jsou červená barviva lykopen a betakaroten. Jedná se o vysoce nenasycené uhlovodíky, které mají poměrně dlouhé řetězce konjugovaných dvojných vazeb.
  • Savo naopak obsahuje chlornan sodný, jehož rozkladem se uvolňuje plynný chlór. Plynný chlor nejen že nepříjemně zapáchá, ale je i velmi agresivní a rychle reaguje s červenými barvivy. Dochází k nasycení dvojných vazeb (tento proces se nazývá adice), čímž se mění některé vlastnosti molekul barviv, mj. tak ztrácí svoji červenou barvu.
Bezpečnost:
  • Savo je silná žíravina a zdraví škodlivá látka, proto je při práci se Savem třeba používat ochranný oděv, zejména rukavice a brýle.
Poznámky:
  • Pokus lze provést i v menším množství například ve zkumavce.

(nahoru)